Uunihovi.fi

UuniHovi suunnittelee ja valmistaa laadukkaat tulisijat ammattitaidolla

Hyvä takka syntyy laadukkaista materiaaleista vuosien saatossa hyväksi todetuilla työtavoilla.

Takan käyttö ja huolto

Takkaa tulisi aina käyttää ja huoltaa valmistajan antamien ohjeiden mukaan tulisijan mallikohtaiset ominaisuudet ja lainsäädäntö huomioiden. Huomioitavaa on, että valmistaja ei ole vastuussa sellaisista takan rakenteisiin tehdyistä muutoksista ja lisäyksistä, joita se ei ole valtuuttanut tai hyväksynyt.

Takan käyttö

Takan palaessa tulee huolehtia palamisilman riittävyydestä ja lisätä puuta tarvittaessa. Suositellut puumäärät selviävät takan käyttöohjeesta. Useimpien takkojen polttoaineeksi sopivat kaikki puulajit sekä briketit. Poltettavan puun tulee olla kuivaa, minkä lisäksi poltettavaksi aiotut puut on hyvä tuoda huoneenlämpöön päivää aikaisemmin, jolloin niiden lämpötila ehtii tasaantua ja pintakosteus poistua.

Takassa ei saa polttaa roskia tai jätteitä eikä sytyttämiseen saa käyttää nestemäisiä polttoaineita kuten bensiiniä. Puiden palettua loppuun, hormipeltejä ja ilmanottoluukkuja ei saa sulkea liian aikaisin, koska tällöin voi syntyä hengenvaarallista häkää. Asuntoon onkin hyvä asentaa häkäilmaisin, koska tämän hajuttoman ja värittömän kaasun huomaaminen ihmisaistein on lähes mahdotonta. Useimmissa takkamalleissa tulipesän luukku pidetää kiinni palamisen aikana, jolloin puut palavat puhtaammin.

Takan huolto

Takan oikeaoppiseen huoltoon kuuluu nuohouksen lisäksi muun muassa säännöllisestä tuhkalaatikon ja arinan puhdistuksesta huolehtiminen. Arina tulisi puhdistaa aina ennen takan käyttöä, jolloin ilma pääsee kulkemaan esteettömästi arinan läpi. Tuhkalaatikko tulee aina tyhjentää ennen kuin se täyttyy. Tuhkaa ei saa varastoida sisätiloissa, koska kytevät hiilet ovat palovaarallisia. Tuhkalaatikko on paras tyhjentää tuhkan ollessa jäähtynyttä ja tuhka varastoida kannelliseen metalliastiaan ulos. Jäähtynyttä ja puhdasta puutuhkaa voidaan käyttää lisäravinteena ja kalkitsemisaineena useille puutarhakasveille.

Takan ulkopintaan tulleet tahrat ja muu lika puhdistetaan mahdollisimman nopeasti, koska pinttyneen lian poistaminen on aina haastavampaa. Puhdistukseen sopivat parhaiten yleispuhdistusaineet, mutta pinttyneisiin tahroihin tarvitaan usein erikoispuhdistusaineita. Joissakin tapauksissa tahrat joudutaan poistamaan vesihiomapaperilla tai hiomasienellä, jolloin hionnan vaikutusta pintamateriaaliin voi tarvittaessa testata takan katseilta piiloon jäävään osaan. Takan luukun lasi puhdistetaan aina jäähtyneenä. Puhdistamiseen voi käyttää hienojakoista tuhkaa tai lasinpuhdistusainetta.

Uunihovi.fi
 • Näyttelyhalli Vanha Nurmeksentie 11
  80710 Lehmo
 • avoinna ark 14-17
 • Myynti: 0400 500 921
 • Tehdas Teollisuustie 2,
  82730 Tuupovaara
 • Tehdas: 0400 960 283

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous!


Uunihovi.fi
Uunihovi.fi
 • uunihovi@gmail.com
 • Myynti: 0400 500 921
  Vanha Nurmeksentie 11, 80710 Lehmo
 • Tehdas: 0400 960 283
  Teollisuustie 2, 82730 Tuupovaara

Copyright © 2021 Uunihovi.fi, Kotisivut ja hakukoneoptimointi: www.Sivuja.com